Monday, 5 September 2016

College Life?



So far college life seemed great. Things are different from high school (of course, what do you expect). Takkanlah nak sama je, baik takyah panggil college if that's the case. I can't really tell if I liked college better than high school or vice versa, macam balanced. College is more liberated; I decide what I want to do that day, cuma duit je lah masalahnya haha. Tapi sekolah pun sama je, duit juga salah satu benda yang aku pentingkan. And sekolah pulak, you are entitled to strict rules and regulation. Tapi dulu zaman Form 5 aku takdelah terikat sangat dengan peraturan, sebab dulu aku banyak main suka hati je hehehe (jangan bagitahu cikgu-cikgu aku!).


Kalau pasal circle of friends, macam sama je. There's not much difference, except that I had more friends here than in school. Okay part ni aku rasa college menang, sebab kawan-kawan kat sini ramai jugak la yang sekepala. I'm not sure, it depends on a lot of things jugak. To say that college friends lagi matured, nope. Tapi kat sini takde senior-junior, and I guess that's gewd. Not to say I completely disagree with the system (trust me, I have a good bond with my juniors), but I don't like how the system is misused in various ways.


Which one has more free time? College! Aku ambik 3 subjects per semester, and setiap hari total duration kelas paling lama ialah 3 jam. The rest are free time. Homework pun limited kepada 3 subjects tu je, and yes, we have to study for SAT (exam untuk masuk US college), write more than 10 essays for US college application etc so mungkin semester 1 ni busy sikit sebab ada banyak focus. But in all the fuss, I still have time to play, entertain myself, turun padang. Aku baru start turun padang kerap time college, since there is a lot of freetime and idk I'm more comfortable to play sports here? Might be. Sekolah pulak - 11 subjects, tight schedule, prep classes - you don't have time for most things. Memang kena sacrifice all the best things later when you graduate from high school.


So, is college life that hard? At this point, I'd say nope. I've learned to be independent since Form 1 rasanya, so it's not a big problem. Also, my college is not as strict as other college; I heard student UIA PJ tak boleh keluar campus except on weekend. Other college have strict rules similar to that of school, like dress codes, curfews and schedule. Mind you, we can wear anything here. Nak pakai selipar jamban pergi kelas pun takde siapa kisah. Plus, we don't have curfews here. Sometimes malam-malam selalu lepak 7-Eleven sampai awal pagi or lepak mamak.


College or school? I choose college. But if I could turn back time to repeat high school, yes I would.



Saturday, 6 August 2016

Okay, so Pokemon Go is Haram



Hi. I just got back from Dataran Petaling Jaya, we joined Cancer Relay For Life program from Saturday noon to Sunday morning straight (I haven't slept at all from yesterday until now). Last night was so fun I didn't feel sleepy at all until this morning, I know I might get exhausted later from lack of sleep, but there's a lot of things to do today anyway, so I'm trying to ignore the exhaustion. I'll tell you guys about the program in my next entry. Insya Allah


Since banyak gila benda nak kena buat harini, I always have to set a key motivation for my work. We all do I guess. Like what Ben always say, "Tak work hard tak terbang" if she didn't study well she might not fly to US later. I figured out what's my motivation for today: "Tak siapkan SAT & Essay, takleh main Pokemon Go" Hahahahaha, Pokemon Go is lowkey one of my highest motivation as of now. I've been waiting for the game to be released in Malaysia, now that it's here......


The hype of Pokemon Go is still fresh sebab baru je officially keluar dua hari lepas. While some people are busy debating whether it's 'haram' to play Pokemon go (I know it sounds ridiculous, at least for me), some are busy catching Pikachus. I can only go Pokemon hunting in the evening/at night though, because I'm always busy in the morning and I can't go PokeHunting in the afternoon, it's too hot outside. Yes, even if you are addicted to a game, don't let it ruin your schedule. Pokemon Go can't be 'haram' as mentioned by Datuk Dr Zulkifli, if we know how to set our priorities right, kan? Sama je concept dengan any other games as well.


Yeh, I'm surprised that there's actually a specific FATWA to ban Pokemon Go in Wilayah Perseketuan. If Pokemon is deemed to be haram because of addictive/might lead to danger, then that's very unfair. Any games can be bad for you guys if korang obses lebih-lebih, and semua game boleh lead to something dangerous, if you're not cautious, if you can't control yourself. Yes, any games can lead to fatal cases if you're too obsessed. Even education can make someone commit suicide right? 


Because every element in life has its stress factor, it depends on us whether we can help it or not. I hope most of you Pokemon fans out there knows how to control yourselves from being too obsessive with Pokemon Go. It can be very beneficial to you guys, if you realize it. This game has made introverts and people with mental health problems actually go out of their house to catch Pokemons and meet new people. It made more people exercise more (on the morning of the release, I walked for 5km), which is obviously good for your health. Can other games do that? ;)



Until then, Assalamualaikum and have a good day.

Wednesday, 13 July 2016

Life Updates


Assalamualaikum and hi everyone.



Haven't updated in a while, I've been very busy during Ramadhan and Syawal, helping out with my family's business, menjual di Karnival Teratak Glam, uruskan order kuih Raya beribu-ribu balang, tolong Mama uruskan postage Sambal Hijo Petir, Alhamdulillah dapat duit pocket untuk masuk college nanti.


I mean, now. Hehe. 


I just registered at Taylor's University Lakeside Campus today! Lol semua orang dah nak habis sem, kita belum start lagi. Alhamdulillah I received an education sponsorship award by Petronas; doing my 1-year preparation (American Degree Program) here at Taylor's, then insya Allah flying abroad to USA by August next year, sambung degree for 4 years. Insya Allah mudah-mudahan. Oh, I forgot to mention, I'm taking Chemical Engineering. Sigh.


It was never my plan to take Chemical Engineering actually, but Petronas only offers some Engineering courses, Law and Economy kalau tak silap. So I thought, "apply je lah mana tahu rezeki" so I just chose Chem Engineering as my first choice and Law as my second choice. Before SPM, I was planning to take some Syariah or Quran Sunnah, if not, business courses, or communications/public relation, with linguistics as the side dish (sebab ramai advice linguistics takleh main dish nanti susah cari kerja T___T). Aaaand it all changes when my parents was hoping I get to study abroad. In simpler words, I get a scholarship. 


It was after I got shortlisted for Petronas that I realize, scholarship is actually not about who needs it the most. It's about who worked hard to earn it. It's about who made the effort to study hard, excel in exams to not burden their parents, no matter how wealthy their parents are. I get confused between education funds and scholarships, got it all sorted out later. Then only I understood how precious a scholarship is; for a parent from their child. 


I had to consider that too, aside from my interest in the courses I mentioned earlier *sigh*. Eventually I chose to accept PESP, lepas dah kukus grill panggang banyak kali. Fikir banyak kali sebab I had to score constantly GPA 3.5^ for both semester, and had to score for my SAT exams. Last-last aku pikir, takpelah bring it on, we'll see how I can perform in a discipline that I'm not really interested in. Yes, I like to challenge myself (Idk if it's a big mistake or best decision in my life so far). I decided to just study Syariah informally, also Linguistics as my side dish, or maybe later. I need to focus on English apparently. Linguistics jugak kan. Haha.



Oke, and actually one thing that influenced me to accept the scholarship is Taylor's University itself actually. It has been a 'wow' for my family kalau dapat belajar kat Taylor's la kiranya. I was intrigued, no shit, as I always wanted to study in a top private university. And here I am, Alhamdulillah, I can't wait to see what Taylor's can offer me. Tengok facilities je pun dah best. Bilik pun best, although there were a bit disappointment during hostel registration but let's talk about it later.













Muka berlemuih dah nak masuk tidur zzz.



I have SAT diagnostic exams tomorrow (baru register harini dah ada exam esok smh), I honestly don't know what to prepare lol. Doa banyak-banyak je lah. Looks like the kick start of ADP pun dah fast-paced, I'll have to be ready all the time I guess. Till then, Assalamualaikum and have a good day ahead :)



P/S: Sorry for my messy language & grammar, have not been writing in English for awhile



Saturday, 16 April 2016

Scholarship Petronas



Sengaja tulis tajuk macam tu supaya nanti search engine orang nak cari scholarship, terkeluar blog ni hewhew.



Haritu aku attend Petronas YoungStars Days 2016, dia macam second stage untuk orang yang apply scholarship Petronas. Setahu aku Miza dengan Dzahin pun dapat, malangnya tarikh diorang lain daripada aku. So kena buat kawan baru lah nampaknya! Ok.



Sesi pagi kitorang kena buat online test; dan aku tak pernah seat test susah macam ni. Walaupun tak boleh jawab, aku bantai je. Dalam 40 soalan tu rasanya 30 soalan aku tak yakin jawab. Okay mungkin aku je over sebab dah lama tak bukak buku pastu tetiba kena jawab soalan Math lah soalan argumentation lah dll. Daripada lebih kurang 500-600 orang yang ambik test tu (rasanya lah), dalam 200 orang (kot) yang akan shortlisted untuk round seterusnya petang tu.



Aku agak nervous, sebab aku macam jawab main-main je. Results keluar pukul 2, and time tu Mama, Daddy, Kekna, Boiri dan Dedobot dah tunggu kat luar dewan. Bye. Lagilah aku nervous, family aku sanggup tunggu sampai results test tadi keluar tsk tsk. They were putting so much hope on me when I’m taking the test main-main hehe. Bila results keluar, Alhamdulillah nama aku tersenarai antara 200 orang yang shortlisted untuk batch hari tu. PYD ada banyak batch; ada jugak PYD kat Sabah/Sarawak, KL dan tempat lain. Aku tak sure tapi yang aku tahu memang ada beribu-beribu participant aku kena compete. Even dengan batch aku yang 200 tu je pun aku dah gementar hahah. Dalam beribu-ribu tu, dia cuma nak 300 scholars je ok bye. Kalau macam tu, agak-agak dalam batch ku yang 200 tu, berapa je yang dapat scholarship ni? Damn. 



Aku masuk bilik quarantine, dah ramai shortlisted participant dalam tu. Semua dengan gaya confident diorang. Aku duduk sebelah sorang budak ni, being the awkward guy myself, aku pun approach dia, 


“Hai :) Hafiiz”

“Ajai :)” *bukan nama sebenar

“Sekolah mana?”

“ASiS”

“Ok. . . . . “


Tempat duduk aku dikelilingi budak ASiS, SAS, SDAR, SASER, MCKK. Ok halfway baru aku tau bebudak ni dah lama ber-geng rupanya. Geng budak-budak premier, bye. Their conversation goes like this,


“You which school eh? I forgot”

“I’m from SAS”

“Oh, ok. I tambah ER je dari your school.”

“SASER?”

“Yeah”


Aku diam je lol. Takkanlah nak jerit “I DARI INTESABER NICE TO MEET CHU GAISSSS”. Unless aku jenis yang spontaneous tak tahu malu, bolehlah hmmm. Tak lama lepas tu, diorang (orang sekeliling aku) start tanya pasal results SPM.


“Results you berapa?”

“Straight A+”

“Okay so semua orang dalam row kita dapat Straight A+ except for me la ni”

“Yeke, you berapa?”

“I almost straight A+, semua A+ kecuali Sejarah je dapat A”


WAW OKAY BYE AKU NAK BEREDAR DARI TEMPAT NI. SELF-ESTEEM DIORANG LEVEL 1000 ADUHHHH. Aku terus down, so lepas take 5 break aku tukar tempat so that aku tak lose confidence lol. Aku duduk belakang sekali, sebelah sorang budak cina dari SMK Puchong amende tah (dia pun tak hafal nama sekolah aku hehe). Sekurang-kurangnya budak cina ni nak sembang dengan aku :’)



Pastu, dalam quarantine room kitorang buat grouping, untuk buat discussion session later. Aku dapat group dengan Iskandar from BASIS, Shean from SMK Sri Aman, Khaullah from KISAS, Amirah from MRSM Serting. Ok diorang semua friendly, tapi tak sempat sembang sebab limited time gila. Kitorang each group is given a topic, and we have to discuss that particular topic. While we’re having our discussion, kitorang each group akan dinilai oleh 2 facilitators from Petronas, diorang akan nilai behaviour kitorang dalam discussion tu, whether we are able to express our ideas, cope dengan teammates, be influential in the discussion etc. Part ni paling susah sebab semua orang first first degil nak ikut cadangan/pendapat sendiri T_T Kitorang kena come up with one winning solution to the problem. And, this is the last stage of the selection. Performance kitorang time discussion ni akan tentukan whether kitorang akan dapat ke tak scholarship Petronas ni. I can say I tried my best, tu je lah kot haha. Dah tahan diri daripada garu kepala, korek hidung, menguap, tongkat dagu etc time discussion kira okay la tu kan? Hahah. Discussion lasted for an hour, and semua beredar balik. All I can do for now is hope (or not).




Doakan aku okay. 

Tuesday, 22 March 2016

iPhone Aku Hilang

Assalamualaikum everyone.



Saje nak share satu cerita yang aku alami minggu lepas. Hari Isnin.



Isnin tu adik-adik dorm aku ajak outing kat KL. Excited jugaklah sebab dah lama tak jumpa diorang sejak aku keluar sekolah kan. Kitorang macam budak-budak biasa lah, lepak NU Sentral, tengok wayang, main Breakout, makan ice cream kat Sangkaya. Tapi time balik tu aku baru perasan something - iPhone 5S aku hilang.


Aku kalau outing mesti bawak backpack. Tak kisahlah apa orang nak cakap, backpack sangat convenient. Dalam tu aku letak wallet, charger phone, earpods, air mineral, jajan, perfume dan iPhone 5S aku. iPhone 6S aku letak dalam pocket sebab selalu guna, iPhone 5S ni phone emergency je kalau tetiba 6S habis battery. 


Tapi waktu lunch haritu, kitorang main dengan dua-dua phone sebab semua batak nak ber-Apple products kat situ. Solehin keluarkan iPhone 6 nya, Anfaal dengan iPad nya. Lepas dah berbatak, terus aku simpan iPhone 5S aku dan dah tak main lagi dah, sampailah waktu balik. Lepas lunch terus pergi tengok wayang. Sepatutnya Safwan yang kena pegang ticket, tapi waktu tengah makan tu dia letak je atas meja, so aku nak bagi pengajaran kat dia, aku pun simpan ticket wayang tu dalam pocket aku. 


Mulalah drama lakonan aku, buat-buat tak tahu ticket kat mana. Lakonan aku agak menjadi sebab Safwan dengan Anfaal agak cuak ticket hilang hahaha pastu baru aku bagitahu cerita sebenar. Aku rasa sejak tu diorang berdua dah tak percaya aku. Kalau serigala datang nak makan aku pun mungkin diorang akan biar.


Lepas tengok wayang + main Breakout + makan ice cream + H&M, semua dah kena panggil dengan mak ayah suruh balik. Time tu aku rasa tak sedap hati, aku tanya diorang “Korang, nampak 5S aku tak?” Cari kat beg aku, takde. Beg Anfaal, takde. Time tu baru nak cuak, tapi aku sorang je lah cuak, yang lain semua masih ingatkan aku nak prank -___- Safwan ngan Anfaal paling kuat gelakkan aku sebab berdendam dengan kes ticket tadi. Penat aku explain yang ticket wayang dan iPhone 5S lain nilainya, dan iPhone 5S tak boleh buat bergurau, tapi diorang still tak percaya. K.


Semua orang bersetuju nak teman aku patah balik NU Sentral tolong carikan iPhone 5S tu. Seingat aku, aku rasa mungkin tercicir kat tempat wayang sebab lepas kitorang berbatak kat tempat Lunch tu, aku tak sempat masukkan 5S aku dalam beg, aku letak dalam pocket je. So, kitorang patah balik, time tu dah masuk Asar. Lepas solat Asar, kitorang target nak cari kat GSC balik. Time solat Asar tu biasalah, kalau hilang barang mesti doa lebih. Time tu baru sedar diri ni cuma luangkan masa lebih dengan Tuhan bila time susah je. Termuhasabah kejap kat surau NU Sentral tuh. 


Pastu terus rombongan makcik kiasu pergi kat counter GSC tanya kalau ada nampak phone hilang tak. Diorang cakap tak, tapi diorang boleh tolong carikkan. Aku bagi details nombor seat and no. panggung, dan lepas beberapa minit diorang bagitahu aku diorang tak jumpa. Muka aku agak tak puas hati time tu (walaupun memang salah aku), pastu receptionist tu cakap kat aku, “Kadang-kadang orang lain yang ambik, sebab lepas movie awak, ada 3 lagi movie kat panggung yang sama” Aku tanya balik, “in between movie tu takkan cleaner tak kemas panggung tu?” “Kemas, tapi mungkin dia tak perasan phone awak sebab mungkin terselit kat seat ke, atau maybe sebenarya awak tak tercicir kat sini kottt”. Aku masih tak puas hati dengan jawapan yang dia bagi. Pastu ada sorang pekerja GSC datang kat aku, “Adik, phone adik memang tak jumpa. Dah cari 2-3 kali kat seat tu. Kalau adik tak puas hati adik boleh masuk, cari sendiri”. Pehhh, keras betul suara dia time tu. Hmmm, nak cari ke tak? Dia macam perli aku, kalau aku cari pastu tak jumpa nanti lagilah kena pandangan sinis “kan aku dah kata tak ada”. Aku tanya adik dorm aku, diorang suruh masuk je check. Okay, aku masuk. Pergi panggung nombor 3, seat C13. Aku lipat seat, nampak phone aku betul-betul bawah seat. Lipat je seat tu terus nampak. Nak sumpah seranah pekerja yang tolong ‘carikan’ phone aku tu pun tak boleh sebab in the first place salah aku. Aku cuma bersyukur sangat sebab dah jumpa iPhone 5S aku, lompat-lompat aku sambil lari ke arah adik-adikku haha. Receptionist tu usha panas je tengok aku celebrate. Hek eleh.




Itulah, aku hampir hilang iPhone 5S aku. Tapi sebab adik-adik aku sangat optimistik dari mula, sampai sanggup teman aku patah balik cari phone tu, akhirnya dapat jugak. Pengajarannya, ada banyak. Pepandailah korang conclude sendiri ye?

Friday, 11 March 2016

Tips Untuk Manusia Bukan Skema

Assalamualaikum everyone.


NOTE: Sebelum korang baca entry ni, aku suggest korang untuk baca entry sebelumnya dulu, supaya korang faham apa yang sedang berlaku sebenarnya ni!



So here you go, SPM Tips by Hafiiz Rashid. Note that tips ni untuk manusia sejenis aku je. Siapa yang skema dan sedar diri skema tu boleh mintak tips daripada Instagram @thedzahin & @afqhmsdzki. Siapa yang nak tips genius boleh mintak tips daripada @azizulhakem_ & @mizaaminuddin. Siapa yang nak tips baca buku sekali je terus dapat, boleh mintak tips daripada @haikalrsln. Korang DM lah Instagram diorang, atau spam comment section sampai diorang menyirap. Hahah. Tapi serious ah aku cakap, diorang ni jauh lebih genius daripada aku. Aku nak tolong korang ni, kalau nak dapat results gempak gempak, memang korang kena berguru dengan diorang ni. Jangan risau, diorang friendly hehe. Okay, so nah tips aku, aku bahagikan ikut tiga kategori: Usaha, Doa, Tawakkal. Sebab tiga element ni adalah main element untuk korang memohon apa-apa hajat sekalipun. Memang kena complete set tiga ni. Selalunya orang akan letak ‘ikhtiar’ tapi bagi aku ikhtiar tu macam sebahagian daripada ‘usaha’ je kan, so sama je. 



Usaha

Ada tiga benda korang boleh buat kalau nak berusaha dapatkan results yang cemerlang insya Allah. First, focus dalam kelas. Second, ulangkaji secara effective. Third, ignore bullshits. Lol.


Macam mana nak focus dalam kelas? Bagi aku, before korang boleh focus dalam kelas, korang kena minat dulu subject tu. Sebab kalau korang try focus dalam kelas yang korang tak berapa minat, tu yang jadi tidur tu, lagi-lagi budak asrama kan. Macam aku, aku minat subject bahasa and Sejarah. Aku rasa aku hampir tak pernah tidur dalam kelas BM, English & Sejarah. Kalau pernah pun mungkin dah tak ingat. Kalau Chemistry pulak, aku ingat lagi dulu time form 4 aku selalu tertidur dalam kelas, kalau tak tidur pun mesti termenung luar tingkap lab. Ada satu hari tu Sir Farid nampak aku termenung, dia panggil nama aku pastu tanya soalan Chemistry. Tak boleh jawab hehe. Perangai. 


Okay so sekarang macam mana nak minat? Bergantung, pada diri sendiri. Minat tu tak boleh dipaksa. Kita kena buat benda yang kita suka. Aku memang minat subject bahasa and Sejarah daripada kecik, so yang tu takboleh buat apa-apa lah haha. Daripada darjah 4 lagi kalau korang tanya aku pasal Cold War ke Holocaust ke aku boleh cerita, haha nerd. Kalau subject Chemistry, aku start minat time form 4 akhir tahun. Time tu aku join International Petroleum Technology Conference (IPTC), and kitorang kena buat experiment berkaitan ubi. Memang banyak gila kaitan pasal Chemistry, so nak taknak kena buat research sekaligus belajar Chemistry. Tapi since aku seorang yang sangat enjoy buat benda hands-on seperti experiment sains, so start tu aku rasa macam wehhh seronoknya Chemistry. Sejak tu, aku memang jarang gila rasa bosan time kelas Sir Farid. Kalau time kuliah Chemistry (kelas satu batch dalam dewan), memang aku akan cari tempat duduk depan. 


Pastu subject Pendidikan Syariah Islamiah pulak, memang aku tak minat langsung, susah kot. Aku asyik tidur je haha, dari form 4 sampai form 5. Tapi time form 5 pertengahan tahun aku dah start minat. Sebab time tu dah habis syllabus, so Ustaz Zaki ngan Ustaz Anuar macam relax sikit time PDP. Diorang lebih banyak buat lawak & chill daripada mengajar, so macam kelas PSI & PQS time tu best gila. Time tu aku rasa macam, ya Allah bestnya PSI & PQS ni, then aku start minat subject-subject tu. Bila minat kan, mulalah aku belajar PSI kat dorm. Sebab minat, bila baca subject tu rasa macam baca buku cerita je. Bila ada masa je sikit sikit bukak buku PSI. Siap ajar adik dorm aku lagi haha dia baru form 1 dah tahu rukun Qiyas tu apa lol.


 Nampak tak macam mana minat tu boleh ubah attitude kita dalam kelas dan luar kelas? Jangan paksa minat, jangan tipu diri. Menuntut ilmu ni adalah satu seni, dan seni itu bersifat subjective. Cuba cari benda yang korang rasa best dalam subject tu. Kalau korang suka berdrama, korang buatlah roleplay subject Sejarah. Kalau korang suka explorace, korang buatlah explorace Mathematics. Macam-macam lagi boleh buat, semua benda ni nampak macam remeh-temeh tau, tapi sebenarnya kalau korang kaitkan benda yang korang suka buat dengan sesuatu subject tu, insya Allah korang akan minat benda tu. Minat ni element yang sangat penting sebelum korang gerak ke step yang lain. Bila korang dah minat dalam kesemua subject yang korang belajar, korang akan rasa betapa seronoknya menuntut ilmu ni sebenarnya.


Okay focus dalam kelas, checked. Focus dalam kelas ni benda paling penting, sebab bila korang focus dalam kelas tu, korang akan develop chemistry antara korang dengan cikgu tu. And korang akan dapat ilmu yang diajar dalam kelas tu semaksima mungkin. Barulah korang akan rasa teringin nak pergi bilik guru untuk tanya benda yang korang tak faham, sebab firstly korang akan rasa ‘close-connection’ dengan cikgu korang, secondly, korang tahu apa nak tanya since korang dah focus dalam kelas tadi.


Next, ulangkaji secara effective. Satu je benda korang kena ingat: you know yourself better than anyone else, but Allah knows you best. Okay aku nak huraikan ungkapan pertama tu, ‘you know yourself better than anyone else’. Kalau dalam skop study untuk SPM, aku suggest korang study dengan cara yang paling korang suka. Contohnya kalau aku, aku suka study dalam keadaan ada lagu. Tak kisahlah lagu apa, tapi aku akan pasang slow je volume dia pastu aku belajar. And aku lebih prefer bilik ber-aircond daripada bilik yang warm je. Aku taktahu kenapa, tapi aku rasa lebih tenang nak berfikir. Nampak macam kecik je kan, tapi these small things actually counts. Aku dapat rasa perbezaannya kalau aku belajar with music dengan without music. Kalau takde music, asyik tak senang duduk je. Sekejap nak pergi situ, sekejap jalan-jalan, sekejap tukar tempat, sekejap rasa haus pulak. Entahlah.


Pastu time nak dekat SPM, orang selalu bagitahu aku, “Nak dekat SPM takyah baca buku teks, dah tak sempat”. Aku tak pernah dengar pun, lantak situlah, because I know myself well. Aku ni jenis yang percayakan buku teks 100% daripada buku lain, especially dalam subject Sejarah, PQS, PSI, Biology, Physics. Sebab buku teks paling complete, and aku tahu aku ni jenis yang baca buku memang laju. Time tiga hari before Sejarah, aku berjaya habiskan dua buku teks Sejarah dari kulit ke kulit, alhamdulillah results pun okay. Tapi aku tak paksa korang buat macam aku. Like I said, “you know yourself better” so buatlah benda yang korang rasa korang lebih prefer. Aku prefer belajar awal pagi, lewat petang and lewat malam. Kadang-kadang terpaksa stayup sebab aku tak minat belajar time prep, aku lagi seronok belajar lewat malam dan awal pagi. Taktahu kenapa, tapi kalau belajar time tu, lagi masuk kot benda yang dipelajari tu. 


Sebab tu aku selalu main-main time prep malam haha. And kadang-kadang aku cuma tidur 3 jam je semata-mata nak maximise masa lewat malam & awal pagi tu. Haa one more, tidur yang kita perlukan sebenarnya 4 jam sahaja satu malam. Kalau korang tidur 4 jam pastu bila bangun korang rasa ngantuk or letih, that means there’s something wrong with your own body, not with the hours of your sleep. 4 jam tu memang cukup, kalau korang rasa letih, takpe, mula-mula memang rasa letih, tapi kalau korang dah disiplinkan 4 jam je everyday, memang rasa kurang letih and lebih productive. Time nak dekat SPM aku practice benda ni, so rasa kurang letih and dah biasa 4 jam je tidur. Pagi-pagi tu memang tak ngantuk. Tapi lepas SPM, Zzzz 12 jam! Haha. Mungkin kena try disiplinkan diri balik, banyak sangat honeymoon.
Okay next, cara nak ulangkaji secara effective is, matchkan masa belajar dengan subject apa yang korang nak belajar. Kalau petang, aku macam lambat sikit masuk otak, so aku akan belajar benda yang best best, macam subject bahasa. Aku memang minat bahasa so kalau belajar petang pun rasa seronok. Kalau awal pagi, aku selalu letak subject mengira, sebab subject tu paling zzz, nombor je memanjang haha. So aku akan letak subject mengira dekat awal pagi, sebab time tu otak masih fresh lagi. Kalau lewat malam, aku suka belajar subject membaca. Time tu semua orang dah tidur so tenang sikit, aku boleh berangan dan berimaginasi sambil belajar. Ikut koranglah, jangan samakan dengan aku. Semua orang taste berbeza. So pepandai situ arrange. Tapi ingat, jangan dengar cakap orang sangat. Orang selalu bagitahu aku jangan beljar time petang-petang, nanti tak masuk pun. Tapi cuba kau bayangkan, kitorang sekolah sampai petang, pastu homework bertimbun. nak stayup kena sorok-sorok pepandai situ. So bila lagi nak belajar? Aku rasa aku tak mampu belajar + buat homework sekaligus time prep malam je, so aku belajar petang. Dulu kitorang ada prep petang tapi since dah ada kelas petang, masa untuk ulangkaji sendiri subject-subject yang kitorang lemah memang limited. 


Talk about limited time, satu lagi aku nak pesan. Study smart, don’t study hard. Korang tak perlukan masa yang banyak untuk study sebenarnya, tapi korang perlukan quality dalam masa korang ulangkaji tu. Quality over quantity, always. Like I said in my previous entry kan, kita selalu witness benda macam ni: Kawan A ni asyik belajar je kerjanya tapi results so-so je, kawan B ni belajar kadang-kadang je, tapi results gempak. Sebenarnya kawan B ni dia jaga quality ulangkaji dia, kawan A ni main bantai je belajar. So, macam mana nak jaga quality? Haa ikutlah steps yang kat atas tadi. Timing kena betul, belajar dengan cara yang paling kita suka, kalau suka music try cari music, kalau suka study group buat study group. Bila kita buat benda tu, so ulangkaji kita akan jadi lebih optimum, tak perlukan masa yang banyak pun tapi kita gain banyak ilmu. JANGAN IKUT STYLE BELAJAR ORANG LAIN, ingat ni. 




Doa

Okay, untuk doa, aku sentiasa amalkan 7 Amalan Harian yang Ustaz Nordin bagi tu, sejak daripada PMR lagi aku dah amalkan. Benda ni bagi aku sangat effective, supaya kita lebih dekat dengan Allah, so that apa yang kita mintak tu lebih mendapat perhatian daripadaNya. Dan mendapat keberkatanNya insya Allah. Erm aku malas nak type 7 Amalan Harian tu, erm, boleh tak korang tengok je kat Telegram channel aku https://telegram.me/hafiizrashid . Kalau aku rajin nanti aku post kat Instagram hehe sorry, malas nak copy ke laptop ni. Okay selain amalan tu, korang doa je lah macam biasa, setiap kali lepas solat, doa. Jangan malas. Benda ni nampak kecik tapi benda kecik ni lah yang mungkin boleh buat korang menyesal seumur hidup, mana tahu. So, jangan sombong untuk berdoa setiap kali lepas solat. 


Antara adab dalam berdoa, firstly korang kena selawat keatas Rasulullah dan puji-pujian untuk Allah. Lepas tu, doa untuk ibu bapa, “allahummaghfirlana zunuubanaa waliwaalidainaa…”. And tutup doa tu dengan selawat keatas Rasulullah dan puji-pujian kepada Allah. Insya Allah doa korang lebih makbul, sebab dalam hidup kita, Allah paling penting, followed by Rasulullah, followed by our parents. So tiga-tiga kalau boleh kena ada dalam doa korang sentiasa. Kalau lepas Subuh tu, rajin-rajinkanlah baca Surah Al-Waqiah. Kadang-kadang aku cuma baca satu setengah muka surat je, lagi satu setengah aku sambung before maghrib. Boleh jugak, asalkan ada effort. Ingat, Allah tak pandang hasil kita, dia pandang usaha kita.


Paling penting, jangan tinggal solat. Ustaz Ahmadi selalu cakap, “tiada apa-apa yang boleh diharapkan daripada orang yang tidak solat”. Serious. Solat tu benda first sekali korang kena consider dalam ibadah. And, kalau boleh everyday solat dhuha. Bila ingat je terus pergi solat dhuha. Waktu dhuha tu antara waktu mustajab untuk berdoa.

Hubungan korang dengan Allah ni sangat penting, sebab doa kita yang akan support usaha kita. Doa adalah pelengkap usaha. Sebab tu kadang-kadang kita tengok ada sorang kawan kita tu, baca sekali je terus boleh hafal. Selalu tak korang nampak macam tu? Sebenarnya dia bukanlah ‘gifted dari lahir’ seperti kebanyakan manusia selalu assume. Bagi aku, sebenarnya Allah bagi hadiah kat dia dapat kelebihan macam tu sebab dia jaga hubungan dengan Allah, mungkin korang tak tahu, sebab itu antara dia dengan Allah. Kesian dia, penat dia jaga hubungan dengan Allah, korang cakap dia gifted dari lahir seolah-olah dia tak buat apa-apa effort tsk tsk. So, kalau korang rajin berdoa insya Allah, Allah akan permudahkan usaha korang dalam bentuk yang korang tak jangka, contohnya korang tetiba boleh stayup fresh sampai 2-3 pagi, baca sikit je dah masuk banyak ke etc.





Tawakkal

Erm, tawakkal je lah. Hahah. Lepas dah buat semua benda, tawakkal je. Kalau dah lepas SPM tu, korang cuma boleh berdoa dan bertawakkal sahaja. Tawakkal itu sebahagian dengan attitude kita dengan Allah. Frasa ‘tawakkal’ tu nampak simple kan? Tapi sebenarnya ia berkaitan dengan hati kita. Tawakkal tu tak boleh dizahirkan. Walaupun mulut kita kata “Aku dah tawakkal”, tapi kalau hati kita sebenarnya tak tawakkal, takkan jadi. Tawakkal tu maksudnya kita serahkan pada Allah sepenuhnya setelah berusaha. Setelah berusaha ya. Maksudnya kita letak kepercayaan bahawa Allah will plan the best for us. Contohnya, tawakkal ni korang hanya boleh tengok, korang betul-betul tawakkal atau tidak lepas korang dah dapat result SPM. Time tu baru keluar definisi tawakkal sebenar-benarnya. Adakah korang redha dengan result yang korang dapat, itu akan menentukan sama ada korang tawakkal ke tak terhadap usaha korang. Bunyi macam senang kan? Tapi sebenarnya agak susah nak pujuk hati untuk betul-betul tawakkal. Nak meredhakan benda yang kita sendiri tak pasti. Takpe, try. Insya Allah boleh.




Aku rasa ni je kot tips aku. Aku harap kalau korang baca sampai habis, insya Allah moga-moga benda ni bermanfaat untuk korang. Aku doakan korang semua dapat apa yang korang nak untuk study korang, insya Allah. Sebenarnya kita semua boleh dapat result cemerlang, keywordnya ialah Doa, Usaha, Tawakkal. And one more, jaga attitude korang, ni paling penting. Tolong jangan aniaya orang lain, jangan sakitkan hati orang lain. And please please, don’t tell yourself “mungkin bakat aku bukan pada akademik” there’s no such thing! Akademik ni bukan satu bidang bakat, it’s a must. Frasa pertama yang diturunkan dalam al-Quran ialah? Iqra’. Bacalah. Before anything, Islam suruh kita membaca, iaitu menuntut ilmu. Before anything. Menuntut ilmu ni bukanlah satu bakat, tapi ni sebenarnya kewajipan sebagai manusia. Kenapa Allah wajibkan manusia menuntut ilmu? Sebab like I said earlier, “but Allah knows you best”. Allah lebih tahu apa yang dia cipta. Dia takkan bebankan kita dengan benda yang kita tak mampu. Sebenarnya kalau kita kata “aku tak mampu laa dapat results cemerlang, otak aku setakat ni je, aku tak pandai macam kau” sebenarnya 1. Kau belum kenal diri kau dan kebolehan kau 2. Kau sedang menghina ciptaan Allah yakni diri kau sendiri. Sebab apa? Allah dah cipta kita sempurna sangat, kita je makhluk Allah yang ada akal, and akal kita ni sangat powerful. Tapi kita kufur nikmat, kita tak pandai guna akal kita sepenuhnya. Kita selalu kata “aku takboleh buat” padahal Allah cipta kita dengan akal yang sempurna, pastu kita cakap “aku takboleh buat”. Tak ke menghina diri sendiri tu? Kesianlah kat diri kita. Sebenarnya, kita boleh buat. Insya Allah dengan izinNya. 

Wednesday, 9 March 2016

Setahun Berjagung untuk SPM

Assalamualaikum everyone.


I’ve been receiving a lot of comments and DMs on instagram regarding SPM Tips on how to score excellent results. I am not sure if I could help with that, I’ll try the best I can give, insya Allah. Semoga bermanfaat. 


Before we start, let’s flashback through my SPM Chronology starting from when I was in primary school. Dulu masa sekolah rendah aku biasa-biasa je, kelas ketiga, dapat top 10 dalam kelas pastu waktu darjah 4, aku masuk kelas pertama (kot). 4 Keranji. Semua classmates aku pandai-pandai belaka, aku antara student yang low-achiever dalam kelas tu. Dan aku yang paling malas. Aku ni jenis manusia yang tak reti siapkan homework on time. Sampai form 4 pun macam tu jugak, tapi start form 5 aku dah okay sikit sikit walaupun aku masih tak suka homework, hehe. Dulu kalau aku siapkan homework on time, ramai yang akan terkejut. Memang rare habis. Haha, teruk betul perangai. 


Aku ingat lagi, waktu Peperiksaan Akhir Tahun (PAT) darjah 4, aku dapat nombor 37. Hmmm kena ejek dengan adik-beradik aku sebab dapat nombor 37. Baim ngan Alisya dapat top 5 masing-masing tahun tu, so diorang dapat hadiah basikal (???). Time tu aku agak down tapi lantak situlah. Aku masuk kelas kedua time darjah 5. Performance aku pun so-so je, darjah 6 aku masuk kelas kedua lagi. Alhamdulillah UPSR aku dapat 5A, tapi time tu aku sambut sorang-sorang sebab family aku tak excited langsung haha. Keknis dapat 5A, Abang Khairi 5A, Baim 5A, so bila aku pun dapat 5A mestilah cam lol okay tahniah jom balik. 


Lepas tu aku apply SBPI Gombak, tapi mungkin takde rezeki so aku sekolah kat SMK Seksyen 9 for 3 months, then aku pindah SMK Victoria, ingatkan nak sama sekolah dengan Baim. Baru dua minggu dalam sekolah tu, tiba-tiba aku dapat tawaran masuk ke SBPI Sabak Bernam (Intesaber). Mula-mula aku memang reject idea ni, tapi Mama nak sangat aku masuk Intesaber sampai sanggup bazirkan yuran SMK Victoria, padahal dah bayar RM500 lebih kot.


Okay nak dijadikan cerita, aku masuk sebagai pelajar 3rd intake. Banyak benda aku kena catchup. First exam aku ialah PAT Form 1. Aku dapat nombor 77/81. Bottom 10, tapi time tu aku macam relax je walaupun tak pandai. Sebab abang-abang aku semua kata, PMR senang je. So aku pun relax je hehe. Masuk form 2 results aku naik secara tenang. Tenang je dia naik, takde lonjakan saujana atau apa-apa. Masuk form 3, baru aku terhegeh-hegeh nak catchup academics. Dah honeymoon dua tahun, so aku pun focus belajar. Results aku macam tu jugak, nombor 40-50. Tetiba time trial PMR, aku dapat nombor 6. Entah macam mana haha, time tu aku dapat 8A1B. B aku dekat Mathematics, sebenarnya C tapi Sir Khairuddin tolong carikan markah. Seronok aku dapat elite PMR. Student yang dapat anugerah elite trial PMR 6 orang je, so aku ni last elite. Yang lagi 5 orang tu pun semua 8A1B, tapi B diorang semua kat English. Lima-lima tu B English. Aku sorang je B Mathematics. Time menengah rendah, Mathematics aku tak pernah A kecuali PMR. PMR aku dapat 9A alhamdulillah.


Waktu form 4, aku ambik Sains Agama atas nasihat mak aku ngan Abang Khairi. Sebenarnya aku taknak sebab aku tak confident dengan Bahasa Arab (okay nanti aku cerita pasal Bahasa Arab aku). Macam biasa, aku ni jenis tak sedar diri kalau bukan tahun exam, so time form 4 aku main-main dalam kelas, banyak keluar sekolah join co-curriculum activities, miss class banyak gila, bajet pandai gila nak active koko. Aku memang macam tu, lupa diri, pastu nanti akhir form 4 baru nak gelabah. Time PAT form 4, aku cerita kat Dzahin betapa cuaknya aku untuk SPM nanti. Dia reply simple je, “Alah aku dah kenal dah kau, mula-mula acah results teruk bagai, nanti nak dekat exam besar mesti meletup-letup”. Hmm aku taktahu macam mana Dzahin boleh perasan benda tu, tapi nak dijadikan cerita, macam tu lah. Memang betul apa yang dia cakap tu. PAT Form 4 aku results teruk, dapat nombor 90. Aku dapat button merah (GPK > 4.0). Pastu time form 5, aku masuk kelas kedua (sains agama ada dua kelas je lol). 5 Hidayah. First time dalam Intesaber kitorang dipisahkan mengikut results PAT. 







 Pehh, masuk 5H memang mencabar. Mula-mula kitorang dipandang rendah oleh beberapa orang cikgu, nampak sangat perbezaannya, tapi kitorang macam stay strong je huhu. Second, masing-masing dalam kelas tu agak pasif, tak se-active 5 Taufik. Ye lah, orang semua look up to 5T kan, so diorang memang gempak, active dalam kelas dll. Kitorang ni dipandang sebagai kelas kedua (kelas terakhir), so kitorang agak pasif and takde motivation nak menonjol. Kecuali aku. Aku ni jenis yang pantang dicabar, aku paling tak suka kena hina, or rasa rendah. So aku belajar elok-elok, then Ujian Selaras 1 aku dapat button hijau (GPK < 2.0). Aku dapat anugerah Lonjakan Saujana untuk Chemistry & PQS, I went from button merah to button hijau, melepasi button kuning. Time tu semua haters berkumpul di sekeliling aku dan berkata, “Alahh Hafiiz ni acah-acah bodoh je time form 4, mesti sebab dia nak dapat Lonjakan Saujana tuh”. Celaka betul. Anugerah Lonjakan Saujana tu baru je wujud tahun 2015, so takde sebab aku nak terhegeh-hegeh buat-buat bodoh time form 4 semata-mata nak anugerah yang belum wujud tu. Aku memang camtu, jenis tak sedar diri pastu suka buat benda last minute. Nak dekat SPM baru nak terngadah. 




Time PPT result aku okay jugaklah, and time tu excel 5 buat rombakan kelas buat kali terakhir sebelum SPM (read: my Bahasa Arab is actually F time PPT. it's never too late okay). Kitorang akan campur semua aliran (Sains Agama, Tulen, Teknikal) pastu bahagi kepada 4 kelas baru ikut results PPT. Aku dapat kelas pertama (5 Champion), sebab time PPT aku dapat nombor 20. Dalam kelas tu aku agak low profile sebab aku sorang je yang datang dari ‘kelas kedua’, yang lain semua dari kelas pertama aliran masing-masing. Ye, aku sorang je dari kelas kedua. Memang takde geng time tu, tapi aku kawan dengan budak budak kelas Rahmah (kelas pertama Sains Tulen). Kalau nak kawan dengan budak Taufik, memang diorang genius gaban. Semua jenis skema nerd belajar je dalam kelas. Setiap kali prep malam, kelas Champion akan senyap sunyi. Aku tak suka senyap sunyi time prep so aku selalu buat bising. Pastu nanti budak-budak 5 Champion akan pandang slack kat aku hehe. So aku pun senyap je sebab aku tahu diorang ni budak-budak pandai, aku tak boleh cakap banyak. Tapi still, walaupun aku senyap time prep, aku still akan main-main jugak, tak belajar hmm bila fikir balik menyesal pulak tak belajar time prep haha. 


Bila balik dorm pun aku main-main. Dengan adik-adik dorm aku pulak. Kitorang kalau main sampai pukul 3-4 pagi, baru tidur. Sampai dah SPM pun sama. Kalau esoknya takde paper, aku akan stayup main game dengan adik-adik dorm. Tak sedar diri betul. Main indoor game, prank orang, buat bising. Aku rasa benda tu buat aku hilang stress. Aku jadi tak stress time SPM sebab ada adik-adik dorm aku, boleh main sama-sama, sembang sama-sama. Mood aku pun elok je sepanjang SPM. Tapi kitorang tak pernah kena sound dengan warden hehe. Ramai tak puas hati sebab bila dorm kitorang buat bising, warden tak pernah sound. Bila dorm orang lain bising, warden sound. Entah, kebetulan kot (?). Setiap kali macam tu. Atau mungkin warden sayang dorm kitorang :p 


Time trial SPM, results aku jatuh sikit. Aku dapat nombor 30. Kalau dalam kelas Champion, aku nombor last. Memang time tu pressure gila, dahlah nombor last dalam kelas, suka main-main pulak tu time prep malam. Pantang tengok aku nak buat bising, semua orang dah pandang slack. Okay sorry, aku pun diam je. Pastu berangan, “macam mana aku nak pecut untuk SPM ni”.

Ada satu masa time aku nak dekat SPM, dalam sebulan lagi kot. Time tu baru aku dapat tahu cara nak pecut untuk SPM. So aku pun ikut cara tu, sampailah SPM. Aku baru tahu concept quality over quantity dalam pembelajaran. Then aku pun dengan yakinnya tulis kat ask.fm pasal benda tu, padahal aku sendiri belum pernah try.






Time paper Biology, aku ambik masa dua hari untuk habiskan dua buku teks. Aku tak suka membaca, tapi kalau aku baca buku, aku boleh baca laju and tangkap apa yang aku baca tu. Aku sendiri tak sangka Biology aku boleh dapat A time SPM. Dua hari kot, time trial Bio aku C! 


Aku rasa kalau korang nak mintak tips daripada aku sebagai pelajar cemerlang, hehe memang aku jujur cakap aku bukan pelajar cemerlang. Buat kerja last minute, malas siapkan homework, main-main time prep malam. Bila nak dekat exam baru aku belajar. Tahu-tahu UPSR PMR straight As. Tak sangka pulak SPM pun boleh straight As. Tapi kalau korang NAK JUGAK tips daripada aku, fine. Tunggu entry seterusnya, aku bagitahu semua benda yang aku buat, jujur takde tipu-tipu.







Saturday, 5 March 2016

Nikmat Mana Yang Mahu Ku Dustakan




Assalamualaikum everyone.



I am still a bit exhausted from the previous SPM results trip. Banyak benda boleh berlaku dalam masa sehari. Malam sebelum hari results SPM, aku duduk kat asrama Intesaber dengan adik-adik dorm aku. Serious best, satu malam tak cukup T_T Diorang ajak main game, tapi kitorang main sekejap je pastu semua orang bosan sebab game tak menjadi. Part yang best dengan adik-adik dorm aku ialah apabila semua orang nak berebut cerita kehidupan masing-masing kat aku. Mengadu pasal benda yang berlaku kat sekolah, throwback zaman aku masih ada dalam dorm tahun lepas, banyak lagilah. Kitorang lagi banyak sembang daripada main, tapi tu yang best sebenarnya.




Safwan, Solehin, Anfaal, Luqman, Arif dan lain-lain.



Pagi tu, adik-adik aku dah pergi sekolah lepas Subuh, tinggal aku seorang je dalam dorm. Pengumuman keputusan SPM pukul 11 baru start, so aku ada masa lagi untuk termenung dalam dorm sebelum bersiap pukul 8. Tapi aku tak boleh termenung, asyik teringat result aku macam mana nanti. Serious tak boleh duduk diam, asyik jalan dari hujung dorm ke hujung dorm. Jujur cakap, aku memang tak expect straight As, aku target results aku at least lebih daripada Abang Khairi je (6As). Tapi of course lah semua orang dalam hati still mengharap dapat straight As kan, aku selalu berangan aku dapat best student haha, over tak.



Lepas siap aku terus solat dhuha kat surau sekolah, itulah antara senjata terakhir aku sebelum result dikeluarkan. Time tu aku dah start nervous, tapi aku cuba cover. Pukul 9 aku pergi bilik ketua bidang dengan harapan nak jumpa Cikgu Azirah, ingat nak sembang dengan cikgu bagi hilang nervous, tapi bila masuk cikgu takde. Ada Hani Sensei, Sir Musa, Cikgu Hamsuddin, Ustazah Maziah, Ustaz Kamal. Diorang ajak aku duduk sembang, pehhh bayangkan aku sorang je student kat situ, duduk dengan 5 orang cikgu! Mula-mula agak awkward tapi lama-lama aku act normal je walaupun dalam hati masih risaukan results aku. 



Cikgu-cikgu pun memasing ada hal lepas tu, so aku mintak diri and keluar menuju koperasi. Saje nak jalan-jalan bagi hilang stress kejap, aku terserempak Luqman ngan Arif. Terus mood jadi happy lol, diorang ajak aku pergi koperasi, jalan-jalan usha kelas SBC, tegur semua orang dalam sekolah tu (ye memang takde kerja). Sambil jalan-jalan tu aku terserempak Safwan ngan Solehin jugak, so diorang pun ikut sekali pergi dewan. Kawan-kawan yang lain baru sampai sekolah, aku pun join beberapa orang dan terus masuk dewan. Nervousnya Subhanallah tuhan sahaja yang tahu.



Aku antara orang yang paling last dapat tempat duduk, sebab time tu Mama ngan Daddy belum sampai lagi. Aku duduk dengan Aiman Haikal & Shahmil, sambil diperhatikan oleh beberapa ibu bapa mungkin sebab kitorang agak gelabah time tu lol. Time majlis start, aku terus snapchat kasi hilang nervousnya sikit. Sir Musa akan announce nama calon straight As and naik pentas untuk terima slip. So yang tak dapat straight As akan terima slip later on kat kaunter kelas masing-masing. 



Nama yang di-announce hanyalah nama straight As dan akan ikut turutan dari best straight As kepada straight As yang biasa-biasa je, so aku rasa semua orang dah expect nama Dzahin mesti akan di-announce dulu. Sure enough, nama dia announce first. Time tu aku tak rasa apa-apa sangat, sebab aku masih sibuk berdoa supaya keajaiban berlaku di mana pada saat-saat akhir nama straight As diumumkan, aku tengah berangan supaya nama aku last sekali sekurang-kurangnya. Dalam hati aku, "tak kisahlah kalau dapat straight As biasa-biasa pun, asalkan dapat". Tinggi betul harapan aku time tu. 



Tapi dalam menunggu satu demi satu nama di-announce, berdebar jugak. Sebab Sir Musa tak bagitahu pun berapa orang dapat straight As, so taktahu berapa nama yang akan di-announce. Nervous gila time tu. Nama kedua selepas Dzahin, Azizul Hakem. Okay lepas ni aku expect Azizi pulak. Dzahin, Azizul dan Azizi ni memang tiga sekawan yang genius nak mati, so aku expect nama ketiga ialah Azizi. Tapi tak, nama ketiga ialah Aiman Haikal. Betul-betul dia duduk sebelah aku. Aku punya excited tepuk tangan untuk dia, dalam hati rasa macam Ya Allah bertuahnya dia. Nama keempat, Nurmiza Aminuddin. Hmm budak genius jugak, aku pun terus bukak Snapchat dalam phone sebab aku fikir, kalau ye pun nama aku akan di-announce sebagai straight As student, mungkin lama lagi. Mungkin dah last-last baru announce. Time tu aku fikir, "berangannya nak nama di-announce". So aku terus main Snapchat.



Aku baru sempat post satu video kat Snapchat, tiba-tiba, aku dengar Sir Musa announce nama aku. Nama aku weh. 



"Kelima, Hafiizhullah Ariif bin Zainal Rashid"



Aku tergamam. Masih tak boleh percaya. Satu dewan dah tepuk kuat gila tapi aku still kat tempat duduk aku untuk beberapa saat. Serious time tu aku tak boleh percaya yang nama aku terpapar kat skrin depan. Aku ambil masa lebih kurang 6 saat untuk aku bangun daripada tempat duduk aku. Kau faham tak perasan aku time tu? Tengah berangan-berangan benda yang kita nak sangat selama 5 tahun, suddenly it's happening on the spot, time kau tengah berangan tu. Aku hampir muntah, tapi aku takdelah dramatik sampai tahap tu kan. Aku naik stage dengan mulut ternganga sedikit, diorang kata muka aku hodoh gila time naik pentas. Kau ingat ada masa ke aku nak cover macho time tu. Nope. Aku ambik slip daripada Bonda dalam keadaan menggigil (okay yang ni over), sampai lupa yang kena tangkap gambar dulu LOL. Aku tak senyum pun, cuma tunjuk gigi je tapi tak senyum, sebab lepas tangkap gambar kena berdiri atas stage dulu, tunggu nama orang lain di-announce pulak, pastu tangkap gambar semua calon straight As sama-sama. Time atas stage aku nangis. Aku sorang je nangis, yang lain relax je hmmm. Mungkin diorang dah expect dapat straight As, tapi aku, memang tak. Aku memang tak expect wallahi. 



Biar je lah aku nangis, bukan selalu nangis gembira. Sepanjang 17 tahun aku hidup, ni first time aku nangis gembira. Nikmatnya Allah sahaja yang tahu. Lepas dah announce semua nama calon straight As, ada 11 orang je dapat straight As tahun ni. Time tu aku terfikir pasal kawan-kawan aku yang jauh lebih genius daripada aku, aku terfikir macam-macam. Last last aku pujuk diri, ini semua ketentuan Allah, bersyukurlah. Tapi aku sibuk fikirkan kawan-kawan yang lain, akhirnya aku pujuk diri untuk menerima bahawa aturan Allah lebih baik dari yang kita sangkakan.



Aku semacam mayat hidup lepas turun stage. Terus aku nangis meraung macam orang gila sambil dipujuk oleh Azizul, Dzahin dan Aiman Haikal. Macam bodoh je time tu tapi benda berlaku sekali je kan seumur hidup, so aku teruskan nangis hehe. Mak ayah aku masih belum sampai, so aku terkapai-kapai cari siapa yang boleh aku luahkan perasaan gembira tahap maksima aku. Sampai depan pintu DIK, aku nampak Anfaal. Terus aku lari peluk dia, sambung nangis macam orang dah takde maruah haha. Anfaal macam biasalah, dengan muka terlebih terujanya peluk aku sambil berbisik, "ya Allah hebatnya Bapes". Aku rasa aku antara orang paling gembira time tu. Walaupun aku bukan best student, tapi bayangkanlah, benda yang kita ingatkan mustahil untuk kita, betul-betul berlaku. Maka nikmat mana yang aku mahu dustakan.















Masih berdendam dengan photographer sebab ambik gambar blur.




Mak ayah aku baru sampai time aku dah habis rasa happy, hek eleh. Tapi aku still menangis jugak time aku peluk mak aku, gembing betul. Lepas habis majlis, aku keluar depan dewan untuk celebrate dengan adik dorm aku pulak. Perasaan nervous tadi bertukar tenang nampak adik-adik aku semua excited. Aku agak tenang sikit lepas tu, walaupun aku berpeluh-peluh habis basah baju. Time balik tu, aku memang emosi tak stabil. Memanglah sepatutnya happy, tapi aku tak tahu kenapa body system aku macam tak betul. Rasa letih, takde selera makan, cepat emosi. Sampai dua hari kot. Harini baru rasa elok semula. Aku rasa system aku pun berada dalam state of shock selama 2 hari. I couldn't be anymore thankful that day. Sampai bila-bila aku takkan lupa.





Alhamdulillah :')






Monday, 25 January 2016

AGAMA TIDAK BOLEH DIPERSOALKAN

Saya membesar dengan satu statement ni yang saya belajar daripada masyarakat sekeliling,


"Philosophy is 'questions that may never be answered' and religion is 'answers that must not be questioned' "


Saya membesar dan diajar daripada kecil untuk tidak mempersoalkan agama saya. Padahal statement ni dicipta oleh ahli falsafah Barat, but it seems that masyarakat Melayu juga begitu. Jangan persoalkan agama, katanya.


But what if someone is born Christian, Buddhist, Catholic, Hindu and was told not to question their religion? Will it be harder for them to convert to Islam?


Kita dilahirkan dalam Islam, which most people that are born Muslims believe that "we are on the safe spot, so we don't have to question our religion. however non-Muslims have to, as to help themselves convert to Islam". Are you sure you don't have to?


Or are you sure you have to?


I don't know, but as for me, I believe that questioning my religion is essential to strengthen my faith in Islam. Sebab saya percaya keyakinan ni ada dua jenis: yakin secara mengkhinzir buta & yakin secara berpengetahuan.


Orang yang yakin secara mengkhinzir buta ni, mereka percaya bahawa kalau kita persoalkan sesuatu, bermakna kita tak yakin dengan benda tu. Biar je walaupun kita taktahu, tapi kita kena yakin! Meragu-ragukan sesuatu bermakna kurang yakin.


Orang yang yakin secara berpengetahuan ni percaya bahawa semakin kita persoalkan sesuatu, bermakna kita sedang mencari jawapan untuk meyakinkan diri. Maksudnya dia tahu apa yang dia buat, dan dia ada jawapan sekiranya orang bertanya apa yang dia buat. First first dia tak yakin sebab taktahu, so bila dia dah tahu maka dia yakin.


Saya pegang prinsip yakin secara berpengetahuan. Kita persoalkan sesuatu untuk mencari jawapan, sebab sebagai manusia kita sentiasa ada sense of curiosity, sense of doubt etc. Kita dikurniakan akal, saya percaya Allah beri kita akal untuk menilai sesuatu, baik atau buruk. 


Saya membesar dalam masyarakat yang melarang saya untuk mempersoalkan agama saya, therefore I can't really express my doubt and curiosity. Kawan-kawan saya kebanyakannya akan label saya 'rosak akidah' bila saya tanya mereka soalan tentang bukti kebenaran Islam. They don't know how to answer, so they told me, "takyah persoalkan, nanti rosak akidah". How can you say your akidah is strong when you yourself cannot answer questions on your own religion?


Sebab kita lahir-lahir dah Islam, that doesn't mean you don't have to question your religion. Some ustaz/ustazah I know would always tell me "some things are better left unquestioned or wallahua'lam". Yes, I do agree on that but not religion. Religion should be questioned. What if we were born non-Muslim, should we not question our religion?


Mempersoalkan agama tu bagi saya penting, tapi cara kita persoalkan tu lagi penting. Positively thinking, ustaz ustazah kita mungkin taknak kita menyimpang dari ajaran Islam, mungkin kita belum bersedia untuk persoalkan agama kita. Tapi bila dah mencapai tahap dewasa, tahap boleh buat keputusan secara matang, kita kena persoalkan agama kita. Persoalkan al-quran dan kebenarannya, supaya kita jadi manusia yang bukan hanya mempercayai al-quran tetapi juga mengamalkan ajarannya. Contohnya al-quran mewajibkan kita menutup aurat. Tapi sebab kita tak tahu kenapa, jadi kita pun pandang enteng pada perintah tersebut. Sebaliknya, kalau kita question "Why do we have to cover our aurat?" we might get the answers and rasa lebih bertanggungjawab untuk menutup aurat, sebab kita sendiri dah tahu sebabnya.


But at the end of the day, most of us are afraid to question our beliefs, because we were taught not to question beyond what people can answer, right? 


And so, I believe that questioning your faith is essential, as long as you have a strong base in your beliefs, and you know where are you leading to, so that you won't go astray. Insya Allah


This topic might be too heavy, but this is just a POV from an 18-year old, I might re-discuss this in the future :) 



Assalamualaikum and have a good day!